Ο Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022 παρέχει κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις σε συγκεκριμένους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας. Με τον Αναπτυξιακό νόμο (ΦΕΚ Α' 16/04-02-2022), ορίζονται 13 καθεστώτα ενίσχυσης με συγκεκριμένους στόχους, προσφέροντας κίνητρα για την ανάπτυξη συγκεκριμένων τομέων επιχειρηματικής δραστηριότητας. Τα καθεστώτα αυτά προκηρύσσονται ετησίως και έχουν καθορισμένο προϋπολογισμό. Πιθανές τροποποιήσεις και αλλαγές ενδέχεται να προκύψουν κατά τη δημοσίευσή τους, και η αξιολόγησή τους γίνεται με άμεση ή συγκριτική αξιολόγηση, ανάλογα με το καθεστώς. Κάθε επένδυση μπορεί να ενταχθεί μόνο σε ένα καθεστώς ενίσχυσης, ανάλογα με τον τομέα και τον σκοπό της.
Δικαιούχοι ενίσχυσης στα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 είναι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην Ελλάδα κατά την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και διαθέτουν μία από τις ακόλουθες μορφές: Εμπορική εταιρεία (Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., Α.Ε., Ι.Κ.Ε.), Συνεταιρισμός, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, Αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, Αστικοί Συνεταιρισμοί, Δημόσιες και Δημοτικές Επιχειρήσεις (υπό προϋποθέσεις), υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες (υπό προϋποθέσεις), Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Επιπλέον, εντάσσονται και ατομικές επιχειρήσεις με ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου ποσού 200.000€, μόνο για το καθεστώς «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων - αλιεία και υδατοκαλλιέργεια».
Τα επενδυτικά σχέδια που υποβάλλονται στα καθεστώτα ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου πρέπει να έχουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης. Ειδικότερα ενισχύονται οι δαπάνες ενός επενδυτικού σχεδίου που αφορούν στην δημιουργία νέας μονάδας, στην επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας, στη διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν, καθώς και στη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.
Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022 προβλέπει ότι κάθε φορέας συμμετέχει στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου είτε με ίδια κεφάλαια είτε με εξωτερική χρηματοδότηση. Ωστόσο, το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να περιλαμβάνει κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή.