Αναπτυξιακός Νόμος 4887 / 2022
Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022 ΦΕΚ Α' 16/04-02-2022
Στα καθεστώτα ενισχύσεων του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887 υπάγονται επενδυτικά σχέδια όλων των τομέων της οικονομίας, με την επιφύλαξη συγκεκριμένων εξαιρέσεων ( Εξαιρέσεις από τον: Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022)
Δικαιούχοι των ενισχύσεων, είναι οι επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην Ελλάδα κατά την εναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις μορφές: Eμπορική εταιρεία (Ο.Ε, Ε.Ε, Ε.Π.Ε, Μ.Ε.Π.Ε, Α.Ε, Ι.Κ.Ε., ατομικές επιχειρήσεις με ανώτατο επιλέξιμο κόστος επενδυτικού σχεδίου ποσού 200.000 ευρώ μόνο για το καθεστώς «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγής»), Συνεταιρισμός, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) , Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, Αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, Αστικοί Συνεταιρισμοί, Δημόσιες και Δημοτικές Επιχειρήσεις (υπό προϋποθέσεις) , υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες (υπό προϋποθέσεις) , Κοινοπραξίες που ασκούν εμπορική δραστηριότητα. Από τις ενισχύσεις και την υπαγωγή στα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 εξαιρούνται επιχειρήσεις που εκκρεμεί σε βαρος τους διαδικασία ανάκτησης ενισχύσεων, ειναι προβληματικές η εμπίπτουν στις Εξαιρέσεις από τον: Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022.
Κάθε φορέας συμμετέχει στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με εξωτερική χρηματοδότηση. Στο είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να περιλαμβάνεται κρατική ενίσχυση, δημόσια στήριξη ή παροχή.
Ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος 4887/2022 προβλέπει την ενίσχυση τμήματος των δαπανών ενός επενδυτικού σχεδίου που αφορούν στην δημιουργία νέας μονάδας, στην επέκταση παραγωγικής δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας, στη διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα που δεν έχουν παραχθεί ποτέ ή υπηρεσίες που δεν έχουν παρασχεθεί από αυτήν, καθώς και στη θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας. Κατά την εξέταση των συγκεκριμένων προϋποθέσεων εφαρμόζεται η έννοια του ενιαίου επενδυτικού σχεδίου (Άρθρο 16 )
Είδη ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4887
- Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού, για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών.
- Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) η οποία συνίσταται στην κάλυψη τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού.
- Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών
- Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης η οποία συνίσταται στην κάλυψη του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο.
- Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου που αφορά μόνο τις επενδύσεις στο καθεστώς «Νέo Επιχειρείν»
Ποσοστά Ενισχύσεων
Τα ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος του φορέα της επένδυσης και την Περιοχή την οποία υλοποιείται. Βάση του νέου Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022-2027 κυμαίνονται :
- απο 35% έως 75% για Μικρές και Πολύ μικρές επιχειρήσεις ,
- απο 25% έως 65% για Μεσαίες Επιχειρήσεις,
- και απο 15% έως 55% για Μεγάλες Επιχειρήσεις,
Ποσοστά Ενίσχυσης Αναπτυξιακού Νόμου 4887 / 2022
Ελάχιστο ύψος επενδύσεων
Το ελάχιστο ύψος των επενδύσεων στις ενισχύσεις του Αναπτυξιακόυ Νόμου 4887 / 2022, ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα ως εξής:
- Για Μεγάλες Επιχειρήσεις, στο ποσό του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ,
- Για Μεσαίες Επιχειρήσεις, στο ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ,
- Για Μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ,
- Για Πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ,
- Για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (ΑΣ), τις Ομάδες Παραγωγών (ΟΠ) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) στο ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
Οι φορείς, των οποίων τα επενδυτικά σχέδια υπάγονται στον Αναπτυξιακό Νόμο 4887/2022, οφείλουν, να τηρούν, από τον χρόνο έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου, διπλογραφικό λογιστικό σύστημα ή απλογραφικό λογιστικό σύστημα για επενδυτικά σχέδια των οποίων το επιλέξιμο κόστος δεν υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ, καθώς και διακριτή λογιστική παρακολούθηση των μεγεθών, που σχετίζονται με την υλοποίηση του σχεδίου και τους όρους της απόφασης υπαγωγής.
Ανώτατα ποσά χορηγούμενων ενισχύσεων
Το συνολικό ποσό ενίσχυσης ανά υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ευρώ, με εξαίρεση όσα από τα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022 ορίζουν είτε μεγαλύτερο, είτε μικρότερο ποσό. Οι παρεχόμενες σε κάθε φορέα επενδυτικού σχεδίου ενισχύσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ενισχύσεις σε συνεργαζόμενες ή συνδεδεμένες επιχειρήσεις, δεν μπορεί να υπερβούν σωρευτικά τα είκοσι εκατομμύρια (20.000.000) ευρώ για μεμονωμένη επιχείρηση και τα τριάντα εκατομμύρια (30.000.000) ευρώ για το σύνολο των συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων, με την επιφύλαξη των περιορισμών του άρθρου 4 του Γ.Α.Κ.. Οι περιορισμοί αυτοί ισχύουν για τα επενδυτικά σχέδια, τα οποία υπάγονται στο παρόν και για χρονική περίοδο τριών (3) ετών από την υποβολή της αίτησης του φορέα για υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου του.
Μακροχρόνιες υποχρεώσεις
Το διάστημα τήρησης μακροχρόνιων υποχρεώσεων των φορέων μετά από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου και την πιστοποίηση έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του ορίζεται στα έξι (6) έτη. Σε περιπτώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), το παραπάνω διάστημα παρατείνεται για όσα επιπλέον έτη διαρκεί η σύμβαση μίσθωσης. Σε περιπτώσεις δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, το παραπάνω διάστημα ορίζεται για κάθε θέση εργασίας που δημιουργείται μέσω της επένδυσης διατηρείται στη συγκεκριμένη ενισχυόμενη εγκατάσταση για περίοδο πέντε (5) τουλάχιστον ετών για μεγάλες, τεσσάρων (4) τουλάχιστον ετών για μεσαίες επιχειρήσεις και τριών (3) τουλάχιστον ετών για μικρές επιχειρήσεις, από την ημερομηνία πρώτης πλήρωσής της.
Καθεστώτα ενίσχυσης του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022
Ο νέος αναπτυξιακός νόμος 4887/2022 με τα 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων, που θεσπίζονται για πρώτη φορά, δίνει κίνητρα για την υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε πληθώρα τομέων της οικονομίας. Οι προκηρύξεις καθεστώτων έχουν σταθερό ετήσιο κύκλο. Κάθε καθεστώς θα έχει ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 150.000.000 ευρώ, ο οποίος θα κατανέμεται ανά περιφέρεια και ανά είδος κινήτρου (κεφαλαιακά κίνητρα και φορολογική απαλλαγή).
Στην περίπτωση της Άμεσης αξιολόγησης, η προκήρυξη γίνεται άπαξ ετησίως. Στην περίπτωση της Συγκριτικής αξιολόγησης, οι προκηρύξεις κάθε καθεστώτος γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα κατ’ έτος με διάρκεια ισχύος κάθε προκήρυξης τους τρεις (3) μήνες, χωρίς τη δυνατότητα χορήγησης παράτασης. Τα καθεστώτα ενισχύσεων του Αναπτυξιακού Νόμου 4887 / 2022 προκηρύσσονται με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επιπλέον ενδέχεται να φέρουν αλλαγές και τροποποιήσεις κατά την επίσημη και οριστική προκήρυξη τους.
Eνίσχυση του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που υπάγονται στον Αναπτυξιακό Νόμο εξαιρουμένων αυτών που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων της αγροδιατροφής - πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών, προϊόντων, της αλιείας, της μεταποίησης εφοδιαστικής αλυσίδας, της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Συγκριτική αξιολόγηση
Υπάγονται επενδυτικά σχέδια, τα οποία εμπίπτουν στον τομέα της μεταποίησης, πλην της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, και της εφοδιαστικής αλυσίδας Συγκριτική αξιολόγηση
Ίδρυση, επέκταση εκσυγχρονισμός ξενοδοχειακών μονάδων, Τουριστικών Οργανωμένων Κατασκηνώσεων (camping), τουριστικών καταλυμάτων, Ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels) Συγκριτική αξιολόγηση
Υπάγονται επενδυτικά σχέδια, που έχουν ως αντικείμενο την τεχνολογική αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων, την εισαγωγή νέων ψηφιακών λειτουργιών και διαδικασιών και τον συνδυασμό μεθόδων παραγωγής με σύγχρονη τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών Άμεση αξιολόγηση.
Επενδυτικά σχέδια που έχουν ως αντικείμενο την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και λοιπές υφιστάμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες με την προϋπόθεση υλοποίησης δαπανών για μέτρα ενεργειακής απόδοσης και προστασίας του περιβάλλοντος. Άμεση αξιολόγηση.
Ενίσχυση νέων επιχειρηματιών για υπό σύσταση πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις με φυσικά πρόσωπα χωρίς προηγούμενη συμμετοχή σε εταιρείες. Πρωτογενή παραγωγή, μεταποίηση, μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, αλιεία, υδατοκαλλιέργεια, της έρευνας και καινοτομίας Συγκριτική αξιολόγηση
Επενδυτικά τα οποία υλοποιούνται στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (Ε.Σ.ΔΙ.Μ.) Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, καθώς και του Δήμου Μεγαλόπολης Άμεση αξιολόγηση.
Επενδυτικά σχέδια, τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη τεχνολογίας ή στη δια της τεχνολογικής ανάπτυξης παροχή υπηρεσιών, στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων ή στην εισαγωγή διαδικαστικών ή οργανωτικών καινοτομιών, στην αξιοποίηση αποτελεσμάτων της έρευνας, στην αύξηση της απασχόλησης και στη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας. Άμεση αξιολόγηση.
Επενδυτικά σχέδια, τα οποία αναπτύσσουν επιχειρηματική εξωστρέφεια και εξαγωγικές δραστηριότητες σε ποσοστό που προσδιορίζεται με την απόφαση προκήρυξης Συγκριτική αξιολόγηση
Συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ, τουριστικοί λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, κέντρα προπονητικού αθλητικού τουρισμού, ορειβατικά καταφύγια, αυτοκινητοδρόμια Συγκριτική αξιολόγηση
Επενδυτικά με προϋπολογισμό άνω των 15.000.000 ευρώ, εξαιρουμένων αυτών εμπίπτουν στα καθεστώτα της αγροδιατροφής, τουριστικών επενδύσεων και εναλλακτικών μορφών τουρισμού Άμεση αξιολόγηση.
Επενδύσεων στη μικροηλεκτρονική, στους υπολογιστές υψηλής απόδοσης, στους συσσωρευτές, στα διασυνδεδεμένα και αυτόνομα οχήματα, στην κυβερνοασφάλεια, στην προσωποποιημένη ιατρική και υγεία, στη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, στο υδρογόνο, στο διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things) Άμεση αξιολόγηση.